3 januari, 2012

I dagens NWT kunde man läsa en debattartikel som ligger väl i tiden. Den utbildningspolitiska debatten präglas av det och det dryper av förakt. Detta var en ganska liten insändare och av en ganska trivial karakär, men det som ligger bakom är allt annat än det. Jag skulle vilja gå så långt att säga att debatten som förs är ett hot mot ett demokratiskt samhälle.

Ett universitets syfte är att utbilda, fortbilda och att ligga i framkant i samhällsutvecklingen. I det innebär inte enbart att man ska ha ett utbildningsutbud där studenter blir attraktiva för den arbetsmarknad man riktar sig till. Det innebär inte heller att forskning ska vara trendkänslig eller att det ska finnas ett lönsamhetssyfte bakom allt man gör. Det finns något mer. Något som dagens utbildningspolitik glömmer eller kanske rentav bara ignorerar.

Universitetet ska vara mer än en arbetskraftsfabrik som ska serva det lönsamma kapitalistsamhället. En utbildad befolkning måste räknas av mer än dem som gått kandidat eller mastersprogram. Utbildning är fortbildning och kompetensutveckling. Det är viktigt att människor, oavsett var de kommer ifrån eller vad de har för bakgrund kan känna sig välkomna till universiteten och att det erbjuds en akademisk fördjupning inom områden man känner till eller intresseras av. Att tillhandahålla ett kursutbud som innehåller pilateskurser tjänar sitt syfte.

Man kan vara utbildad på många sätt, men att begränsa utbildning som man gör genom att minska på kursutbud och tvinga lärosäten att satsa på områden som skapar arbetskraft och lönsamhet stänger man ute många som vill men inte kan utbilda sig. När man gör det fördummas befolkningen och vi skapar kunskapsklyftor som i sin tur blir en klassfråga.

För min del så ser jag inget problem med att ett universitet har kurser inom pilates eller orkidéer, så länge de vilar på en akademisk vetenskaplig eller konstnärlig grund. Universitetet ska vara ett forum för kunskap - utbyten såväl som inlärning. Jag kan inte ranka kunskap efter lönsamhet, inte när samhällsnyttan går före.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0