Veckobrevet från Bryssel vecka 13 (29 mars-4 april)


Rådet för jordbruk och fiske möts den 29 mars. Jordbruksministrarna ska framför allt diskutera en bättre fungerande livsmedelsförsörjningskedja i EU.
I veckan som gick sammanträdde rådet för utrikes frågor (FAC) och rådet för allmänna frågor (GAC). På dagordningen för FAC stod bland annat en diskussion inför den internationella konferensen om Haiti samt slutsatser om Afghanistan. Allmänna rådet förberedde det Europeiska rådet den 25-26 mars. På Europeiska rådet diskuterade stats- och regeringscheferna ekonomiska frågor, EU 2020 samt klimatfrågan.


Rådet för jordbruk och fiske, 29 mars
Jordbruks- och fiskeministrarna ska diskutera slutsatser om en bättre fungerande livsmedelsförsörjningskedja i Europa samt om framtiden för marknadsstöden. Slutsatserna om livsmedelskedjan utgår ifrån den diskussion som hållits tidigare om kommissionens meddelande om samma fråga vilket presenterades i december 2009. Slutsatserna om marknadsstöden är en sammanfattning av den diskussion som ministrarna hade i januari.

Utöver detta kommer ministrarna att ge sin syn på meddelandet om EU 2020.


Veckan som gick

Rådet för utrikes frågor, 22 mars
Höge representanten för utrikes frågor Catherine Ashton och kommissionär Kristalina Georgieva med ansvar för bistånd och humanitärt arbete, redogjorde för deras besök på Haiti. Rådet gav HR Ashton mandat att föra EU:s talan vid den internationella konferensen i New York om återuppbyggnaden av Haiti. Ministrarna poängterade att det är väsentligt att planera för en långsiktig återuppbyggnad under ledning av Haitis regering. Även Dominikanska Republiken måste tas i beaktande då landet har bistått Haiti under den akuta situationen trots att landet har härjats av orkaner och kraftiga regn.

Rådet välkomnade i rådslutsatser utnämningen av den tidigare litauiske utrikesministern Vygaudas Usackas som EU:s särskilde sändebud i Kabul. Usackas närvaro ger EU:s en starkare röst i arbetet för Afghanistan. Första prioritet för arbetet blir att följa upp EU:s handlingsplan. Rådet diskuterade även den internationella Afghanistan-konferensen i Kabul som ska följa upp de prioriteringar om utvecklingen i Afghanistan som man kom överens om vid konferensen i London.

HR Ashton och kommissionär Georgieva har även rest tillsammans i de jordbävningsdrabbade områdena i Chile från vilket de återrapporterade om läget. Utrikesministrarna diskuterade de insatser som EU hittills har gjort samt det fortsatta stödet för Chile.

Kommissionen återrapporterade från mötet med Ukrainas president Viktor Janukovytj som besökte Bryssel tidigt i mars då han träffade höga företrädare för såväl kommissionen som Europaparlamentet. Utrikesministrarna poängterade behoven av reformer för att åstadkomma politisk stabilitet samt viseringsförhållande med EU. Moldavien diskuterades för att uppmärksamma den nuvarande regerings avsikt att anta en ny konstitution genom en folkomröstning före ett nytt val till parlamentet. Ministrarna tog även upp tvisten mellan Schweiz och Libyen mot bakgrund av de effekter som dispyten kan komma att ha på Schengenområdet.

Under lunchen diskuterade utrikesministrarna utvecklingen i Mellanöstern i närvaro av kvartettens sändebud Tony Blair. HR Ashton återrapporterade från sin nyligen genomförda resa i Gaza. Ministrarna uttryckte oro över den nuvarande utvecklingen på Gaza.

Tillsammans med EU-ministrarna från allmänna rådet diskuterade utrikesministrarna frågor kring hur den europeiska utrikestjänsten (EEAS) ska organiseras, delvis som en uppföljning av Gymnich-mötet. Medlemsländerna var överens om att det måste byggas upp en stark utrikestjänst.


Rådet för allmänna frågor, 22 mars
Den viktigaste punkten på dagordningen var förberedelserna av det Europeiska rådet den 25-26 mars. På dagordningen till Europeiska rådet stod de ekonomiska frågorna samt efterföljaren till Lissabonstrategin, EU 2020. Även klimatfrågan diskuterades.

Tillsammans rådet för utrikes frågor diskuterade EU-ministrarna frågor kring hur den europeiska utrikestjänsten (EEAS) ska organiseras.


Europeiska rådet, 25-26 mars
Europeiska rådet diskuterade Europeiska unionens nya strategi för sysselsättning och tillväxt. Man enades om huvudinslagen som inkluderar kunskap och innovation, en mer hållbar ekonomi, hög sysselsättning och social delaktighet. Mot bakgrund av de överordnade målen ska medlemsländerna fastställa sina nationella
mål, utifrån sina olika utgångslägen och nationella förutsättningar. Stats- och regeringscheferna förde också en diskussion om konkurrenskraft, en kritisk aspekt av Europas tillväxtutsikter. Ett medel för att nå de uppsatta målen är att EU ska eftersträva en sysselsättningsgrad på 75% för kvinnor och män i åldrarna 20-64. Rådet diskuterade också hur god beredskapen är inför nästa G20-möte.

I fråga om klimatförändringarna enades Europeiska rådet om att det nu är nödvändigt att få in en ny dynamik i förhandlingarna, och man kartlade de kommande etapperna.

Europeiska rådet kom till viss del att präglas av Eurogruppens diskussion om behovet av en sund nationell politik enligt överenskomna regler med gemensamt ansvar för den ekonomiska och finansiella stabiliteten i området.

Vad gäller Greklands finansiella situation så är nu medlemsländerna i euroområdet redo att bidra med samordnade bilaterala lån som en del av ett paket med en betydande finansiering från Internationella valutafonden. Större delen utgörs av europeisk finansiering.


Europaparlamentet
I veckan som gick höll Europaparlamentet mini-plenarsession. Ledamöterna diskuterade som första institution prioriteringarna för budgeten för 2011. Ungdomar, ekonomisk återhämtning och forskning är områden som parlamentet särskilt ville belysa. HR Ashton gästade parlamentet och diskuterade formen och uppsättningen av den nya Europeiska utrikestjänsten. Budgetansvaret för den nya strukturen och frågan om vem som ska ersätta HR Ashton vid hennes eventuella frånvaro, var exempel på frågor som ledamöterna oroade sig över.

Vidare beslutade budgetkontrollutskottet att skjuta upp beslutet att ge Rådet ansvarsfrihet för sina räkenskaper för budgetåret 2008. Detta på grund av vad utskottet beskrev som brist på öppenhet och dåligt samarbete från Rådets sida.

Europaparlamentet håller stängt nästa vecka och öppnar åter den 6 april.

Nästa veckobrev kommer vecka 15 (12-18 april).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0